MLI Intermanagement
Sturen op verandering
Gerard Philipestraat 13
1325 LL Almere
T
E
+31 6 53783868

Waardegedreven Leiderschap, de Mid Winter Workshop

Op vrijdag 1 februari jl. vond er weer een heel inspirerende bijeenkomst plaats in het kader van het thema ‘Waardegedreven Leiderschap, de Mid Winter Workshop’:

De praktijk van Macht en Moraliteit; het (on)gelijk van Machiavelli

Op vrijdag 1 februari werden zo’n 30 deelnemers, voornamelijk bestuurders uit het publieke domein, ontvangen in de bijzondere ambiance van Kasteel Huize Harmelen.
Bijzonder, niet alleen vanwege de buitengewoon prachtige locatie en prettige ontvangst, maar zeker ook vanwege het historische karakter; in de oudheid heeft zich in letterlijke zin veel strijd rond dit kasteel afgespeeld. Een mooie plaats dus om de discussie over Macht en Moraliteit te houden.

De thema’s uit het boek van Johan Bouwmeester en Marianne Luyer met de titel ‘Waardegedreven Leiderschap: varen op het moreel kompas’ staan centraal in deze workshop. Dr. Paul Meijs, als politiek filosoof gespecialiseerd in de werken van Machiavelli en andere grote denkers over politiek, macht en moraal, maakt hier meteen korte metten mee met stellige uitspraken en citaten van Machiavelli: ‘Macht is enige dat er toe doet, er is weinig moraal; macht is immers a-moreel’.
Marianne vertelt over haar ervaringen met integere bestuurders die ze ziet veranderen zodra status en eigen belangen in het geding komen. Mensen worden vilein, gaan schreeuwen, intimideren en chanteren. Dan komt de vraag of Machiavelli toch gelijk heeft. Paul weet dat wel zeker en spreekt de groep deelnemers heel direct aan: ‘U bent allen machtswellustelingen. U zit hier om er zelf beter van te worden’.
Meijs’ en Machiavelli’s uitspraken maken de gemoederen behoorlijk los. Deelnemers voelen zich echt persoonlijk geraakt waarbij de één ruiterlijk toegeeft dit te herkennen terwijl de ander het volledig verwerpt.
Uiteindelijk gaat het erom hoe je met macht omgaat. Johan leidt na de pauze de discussie verder over omgaan met macht.

Er valt over het begrip macht en de eigen invulling hiervan nog veel te leren. Helder is dat de spiegel die Machiavelli ons voorhoudt erg nuttig is, al was het maar om te voorkomen dat alleen het eigen belang er uiteindelijk nog slechts toe doet. In veranderende omstandigheden is het zaak een goede balans te creëren waarbij belangen van alle partijen worden behartigd.
Het ontwikkelen van de kardinale deugden helpt daarbij, betoogt Marianne. Indien een bestuurder zijn eigen morele kompas in het oog kan blijven houden, wordt hiermee voorkomen dat belangen vanuit de macht de overhand krijgen.

Het (on)gelijk van Machiavelli?

De middag eindigt niet met een unanieme mening of Machiavelli nu wel of geen gelijk heeft, maar wel met een gezellige borrel waar blijkt dat de prikkelende stellingen van Machiavelli en Paul Meijs’ betoog de deelnemers behoorlijk aan het denken hebben gezet.

Deelnemers over de workshop:

Loek Winter (MC Groep, zorgondernemer):
Leuk om op deze manier anders na te denken over de verschillende drijfveren van mensen en je eigen dagelijkse functioneren.

Pilar Torres (manager ABD gemeente Amsterdam):
Dit wil je eigenlijk niet horen over jezelf en eigenlijk is het wel zo. Onze neiging is om op de inhoud in te gaan als afweer.

Marjolijn Keesmaat (interimbestuurder zorg):
Het is goed dat er tijdens zo’n bijeenkomst weer wat wordt aangescherpt. Het maakt niet uit of je het eens bent of niet, maar kan in reflectie helpen om je aan te scherpen.

Paul Roks (consultant):
Deze Paul Meijs praat niet alleen over macht, maar hij doet het ook echt. Ik werd echt geraakt en raakte zelfs opgefokt. Dit maakte het voor mij tot een wezenlijk gesprek!

Elly Teunissen (interimmanager):
Paul Meijs heeft vanmiddag duidelijk neergezet hoe gecompliceerd het machtsspel is. Dat redt je niet alleen met moraliteit, je hebt echt een moreel kompas nodig.

Arjan Deutekom (bestuurder woningbouwcorporatie De Goede Stede, Almere):
Dit is in ieder geval iets om over na te denken. De tegenstellingen werkten verwarrend, maar voelden wel als waarheid. Het heeft mij in ieder geval geďnspireerd.

Meer weten over ons aanbod?

Wilt u meer investeren in de leiderschapskwaliteiten van uw managementteam, uw medewerkers, en uw organisatie? Johan Bouwmeester en Marianne Luyer laten u graag zien wat het model De Reis van de Held kan betekenen voor uw organisatie, uw team, uzelf.